Łączna liczba wyświetleń

środa, 7 października 2015

Chleb żytni z ziarnami: pestki dyni, słonecznik i czarnuszka.

 

 Chleb pszenno-żytni z ziarnami
Składniki:
350 gram mąki razowej żytnia typ 2000
150 gram mąki pszennej typ 750
7 gram drożdży instant (jedno opakowanie)
350 ml. letniej wody
2 łyżeczki soli
Ziarna:
30 gram siemienia lnianego
30 gram pestek dyni
30 gram pestek słonecznika
1 łyżeczka czarnuszki
Przygotowanie:
Do miseczki wlej pół szklanki ciepłej wody, wsyp łyżeczkę płaską cukru i następnie dodaj połowę opakowania drożdży instant potem dosyp mąki pszennej tak, żeby powstała konsystencja gęstej śmietany. Teraz miseczkę przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw w jakieś ciepłe miejsce. Po około pół godziny do godziny ciasto podwaja swoją objętość. Teraz dodajemy pozostałą ilość mąki, dolewamy ciepłej wody, wsypujemy ziarna i solimy - około 2 łyżeczki od herbaty. Bardzo dobrze wyrabiamy ciasto i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto możemy posypać słonecznikiem i makiem. Przykrywamy foremkę ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Ciasta w tej foremce jest do połowy wysokości. Po około dwóch godzinach ciasto rośnie do brzegów foremki (objętość podwojona). Teraz wkładamy foremkę do piekarnika nagrzanego do 250st C.
Zmniejszamy temperaturę do 200 st i pieczemy około 55-60 minut.
A potem już tylko zajadamy pyszny, gorący chlebek.
Smacznego i udanych wypieków życzę.
Tomek

1 komentarz: